Wat doet een apotheker zoal op een dag? Het is een van de speerpunten tijdens de Zichtbaarheidsweek van 31 mei t/m 6 juni die de Vereniging van Jonge Apothekers (VJA) organiseert. Saskia van Dongen is beherend apotheker van FLeiR Apotheek Terwijde, onderdeel van FLeiR Apotheken Utrecht. Zij draait bijna dagelijks mee aan de balie. “Zo hou je contact met patiënten.”

Uitleg belangrijk

Als Apotheek Terwijde om 8.30 uur opengaat, draait Saskia in principe gewoon mee in het team. Ze geeft aan de balie uitleg over medicijnen die patiënten ophalen. Ze legt uit welk middel waarvoor dient en hoe het in te nemen. Ook belt ze cliënten die medicatie thuisbezorgd krijgen via de fietskoerier. Vrijwel elk gesprek sluit ze af met de boodschap: “Aarzel nooit om contact met ons op te nemen als u vragen hebt.”

Contracten en projecten

Naast het dagelijkse contact met patiënten is Saskia druk met onder andere de contracten met zorgverzekeraars en andere externe partijen. Ook is ze binnen FLeiR Apotheken verantwoordelijk voor het kwaliteitsmanagementsysteem. Samen met de huisartsengroep Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra zet ze bovendien projecten op in de wijk. Daarvoor overlegt ze bijvoorbeeld met de verpleegkundig specialist Ouderenzorg over wondverzorging en katheters.

Weten wat er speelt

Als de baxters binnenkomen, rouleert Saskia met de baxter-collega’s met nakijken. Daarna neemt Saskia de afspraken door met zorginstellingen en tehuizen. Voor hen is zij het vaste aanspreekpunt. Onder normale omstandigheden gaat ze er regelmatig naartoe. “Dan kom je meer te weten over wat er speelt bij verzorgenden, verpleegkundigen en patiënten. Het geeft mij bovendien de gelegenheid zaken af te stemmen met de medewerkers.”

In de VNA Actueel van juni 2021 lopen we een dag mee met Saskia. Dan zie je wat zij verder nog doet en hoe zij haar werk indeelt.