Johannes Boelstra (71) en zijn echtgenote verloren beiden al op jonge leeftijd hun vader. Ze kenden daardoor de situatie dat er materieel onvoldoende was geregeld voor hen die achterbleven. “VNA is juist na de Tweede Wereldoorlog opgericht om wél iets voor nabestaanden te doen. Dat was voor mij een reden mij aan te sluiten bij Stichting VNA, nadat ik Apotheek Sappemeer in 1978 op eigen kracht had gevestigd”, vertelt Johannes.

Meerdere gegadigden

Na meer dan 42 jaar heeft Johannes Apotheek Sappemeer overgedragen. “Er waren meerdere gegadigden voor de apotheek. Dat gaf mij de gelegenheid uitgebrachte biedingen te vergelijken en die van VNA was zeker marktconform.” Voor Johannes was de keuze toen snel gemaakt. Vervolgens ging VNA op zoek naar een geschikte opvolger en werd de overdracht beklonken.

24/7 Ondernemen

Sinds 1 januari runt Jan-Hein Koops (33) de apotheek. ”Jan-Hein krijgt nu de kans om zonder tussenkomst van het bankwezen als apotheker te ondernemen. In loondienst wordt veel voor je georganiseerd. Als ondernemer regel je alles zelf. Je neemt zelf de beslissingen en bent 24 uur per dag, 7 dagen per week eindverantwoordelijk. Dat moet je willen én kunnen. Jan-Hein heeft dit in zich”, aldus Johannes.

Van manager naar ondernemer

Jan-Hein is blij met de mogelijkheid die hij nu krijgt: “In praktijk ben je naast apotheker ook manager. Daar leer je in de opleiding weinig over. Bij mijn vorige werkgever heb ik die ervaring opgedaan. Nu ga ik ondernemen volgens mijn eigen visie. Dat is voor mij een logische vervolgstap.” Johannes: “De collectieve activiteiten van VNA helpen daarbij. Samen sta je sterker in onderhandelingen en dat levert gegarandeerd een beter rendement op.”

In de VNA Actueel van juni 2021 vertellen Johannes en Jan-Hein meer over hun keuzes en de overdracht van Apotheek Sappemeer