Apotheker Thien Pham is supertrots op zijn verbouwde apotheek. De ingang is verplaatst, het plafond geïsoleerd en de looplijnen verkort. “Van klanten én medewerkers krijg ik veel positieve reacties. Het ziet er gewoon ook sfeervol uit.”

Verbouwing in stroomversnelling

Plannen om te verbouwen waren er al lang, maar door corona gingen die even in de koelkast. Toen een van de huisartsen in Nootdorp wilde verhuizen naar een praktijk met meer spreekruimte, kwam de verbouwing alsnog in een stroomversnelling. “Ik wilde wel een deel van onze kantine en backoffice opofferen. Samen met de huisartsen zijn toen nieuwe plannen gemaakt. De interieurbouwers van Interstore uit Woerden hebben vervolgens een mooi concept neergelegd. Zij hebben een huiselijke sfeer gecreëerd en de verbouwing in goede banen geleid. De kers op de taart zijn de opgehangen kastjes met apotheek-museumstukken.”

Indeling op de schop

Een mooie uitstraling is een, maar er moet natuurlijk ook gewerkt worden. De hele indeling van Apotheek Nootdorp ging op de schop. Waar de apotheek eerst een eigen ingang had, komen mensen nu centraal binnen. Zij kiezen dan hun weg naar de apotheek of een van de huisartsen. Voor in de apotheek is gekozen voor balies met extra werkbladruimte. De apotheekkast is pal achter de balies geplaatst. Achter in de apotheek liggen het magazijn en alle werkplekken van de backoffice een stuk dichter bij elkaar. Daarnaast zijn we overgestapt van Central Filling naar Roto Filling en er wordt papierloos gewerkt. “Door al die aanpassingen zijn de looplijnen een stuk korter en kon ik ruimte vrijmaken.”

Wachttijden gedaald

Tijdens de verbouwing is er ‘gewoon’ doorgewerkt. “Bijna de helft van onze klanten maakt nu gebruik van de uitgifteautomaat. Dat scheelt veel werk aan de balies. Daar staan overigens wel vaak drie tot vier assistentes klaar om patiënten te helpen. Door een slimme inrichting hoeven onze assistentes de balie niet te verlaten als zij andere werkzaamheden willen doen op rustige momenten. De wachttijden zijn hierdoor enorm gedaald.”

Verbouwingstip

Ook verbouwplannen? Thien adviseert om van te voren goed na te denken over je automatisering en het team erbij te betrekken. Zelf is hij twee jaar bezig geweest met de plannen. Hij onderzocht en bekeek daarbij samen met zijn team verschillende systemen bij collega-apothekers, onder wie Anke Barsema van Apotheek Corlaer. “Er is niets zo waardevol als een goede samenwerking in het team. Hun inbreng, inzet en geduld hebben geleid tot veel creatieve oplossingen en een succesvolle invulling van alle doelstellingen van de verbouwing.”

Lees en bekijk meer over de verbouwing van Apotheek Nootdorp in de VNA Actueel van december 2021

VNA-apotheker Thien Pham staat voor de kasten in zijn verbouwde Apotheek Nootdorp